Wie is schuldig

Het is oorlog in Syrië en dan gaat daar een reisorganisatie dwars door de vuurlinies heen met een bus vol toeristen naar Israël, want de kortste weg. De bus wordt aangezien voor een bus vol IS-terroristen en wordt door Koerdische vrijheidsstrijders opgeblazen. Zoiets was de ramp met de MH17. Alleen was het toen een vliegtuig en was de reisorganisatie de Maleisische partner van KLM. Camiel Eurlings had bedacht dat het financieel de gok waard was om ondanks de burgeroorlog in Oekraïne toch boven dat land te blijven vliegen. De omweg die (moedermaatschappij) Air France en Lufthansa wel maakten was immers een stukje duurder. Alles voor het geld. Helaas ook de levens van de passagiers van het neergehaalde vliegtuig.

Nu komt onze overheid met vier namen van “de schuldigen”. Tja, deze vier hebben een vijandelijk toestel uit de lucht geschoten, tenminste dat dachten zij, maar het bleek dus een burgertoestel dat het onverantwoorde risico van vliegen in dat luchtruim had genomen. Wie zijn dan de echte schuldigen? Zouden dat in Syrië de Koerdische vrijheidsstrijders zijn of die reisorganisatie. En zijn dat dan bij MH17 die vier oorlog voerende Oekraïners of Camiel Eurlings en zijn toenmalige medeverantwoordelijken van KLM en Malaysia Airlines?