Wie zitten er bij het RIVM

Met baas Van Dissel moet het door bezuinigingen uitgeklede RIVM ons door een pandemie loodsen en dat gaat niet zo best. Het beleid is zwalkend, niet duidelijk en zo nu en dan volstrekt tegenstrijdig, dan valt het voor niemand meer uit te leggen. Wie zitten daar bij het RIVM vraag je je af.

Als een bedrijf gaat bezuinigen dan vliegen de minder belangrijke en minder presterende werknemers er doorgaans het eerst uit. En lastige vakbondsleden. Maar goede krachten vertrekken ook wanneer een bedrijf zichzelf door bezuinigingen of reorganisaties tot een slecht functionerend apparaat transformeert waar het niet met plezier werken is en de werkdruk en stress hoog zijn. Dan resten er wat zwakke broeders die de boel overeind mogen zien te houden. Nu wij een dik half jaar het RIVM op de vingers hebben mogen kijken lijkt het daar ook zo te zijn gegaan. ‘s Lands beste virologen schijnen er niet te zitten, ‘s lands beste bestuurder evenmin. Door de bezuinigingen is veel expertise verdwenen en is er een tekort aan mankracht. Ook lag er geen draaiboek klaar, in elk geval niet een die voor een adequaat optreden kon zorgen. Het moest van de grond af opgebouwd worden, geen noodvoorraden, alles moest nog aangekocht worden. En niet eerst oefenen maar gelijk aan de slag. Dat alleen al leidt tot fouten en tijdsverlies. En dan bestaat de staf en het personeel waarschijnlijk niet uit de beste mensen, en die heb je dan zeker nodig.

Voor de korte termijn bezuinigden de VVD en het CDA wat miljoenen, nu de nood aan de man is vliegen er miljarden weg. Hoeveel doden waren voorkomen en hoeveel zieken, en hoeveel bedrijven waren niet failliet gegaan als de overheid niet zo hard kleiner moest worden.
Een KLM krijgt na de 3,4 miljard eerder dit jaar en naast de riante inkomensondersteuning waarschijnlijk komend voorjaar nog eens 5 miljard van Wopke Hoekstra. Hij heeft zich al bereid verklaard, terwijl Follow the Money net heeft aangetoond dat het bedrijf vrij zeker ten onder zal gaan. Weggegooid belastinggeld dus. Voor het zorgpersoneel wil dezelfde Hoekstra geen cent vrijspelen en beknibbelt hij zelfs op de toegezegde bonus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *