Wirtschaftswunder

Op corona was het wachten, alle virologen wisten het zeker, er komt een gevaarlijker dan het jaarlijkse griepvirus. Opgelucht haalde Rutte adem, omdat corona niet een virus van eigen boerenbodem was, zoals MKZ. Dan zou Wopke Hoekstra heel de wereld excuses moeten aanbieden en flinke claims krijgen omdat deskundigen allang waarschuwden voor de onhoudbaarheid van onze bio industrie vanwege de risico’s op virusuitbraken. Onze ziekenhuizen kennen niet voor niets speciale protocollen voor iedereen die maar iets met boeren te maken heeft. Die worden allemaal standaard in isolatie gezet.

Regeringen willen deze crisis graag vergelijken met een oorlog. Ook Mark Rutte ziet zich als de sterke leider die het volk door de strijd sleept, zijn populariteit is erdoor op recordhoogte beland. Hij waarschuwt voor de economische klappen die ons te wachten staan maar dat is vreemd voor een historicus. Hij zou moeten weten dat na een oorlog de economie doorgaans ruimte heeft gekregen voor vernieuwing en dan juist gaat bloeien. Ook het plat gebombardeerde en met een enorm tekort aan mankracht kampende Duitsland kwam er met een zetje Marshallhulp razendsnel weer bovenop, het werd het wirtschaftswunder genoemd. Een crisis en een oorlog vragen veel slachtoffers, maar de economie vaart er wel bij.

Het zal na corona economisch waarschijnlijk ook snel goed gaan. De staatsschuld is weliswaar enorm opgelopen, maar met 0% rente stel je aflossing gewoon uit tot daar weer ruimte voor is.
De beurzen staan er weer florissant bij en bankwereld is de buit al stiekem aan het verdelen. De weggeven miljardensteun aan belastingontduikend ondernemersland zal de regering moeten terugvorderen met strengere belastingwetgeving, want er zal veel geld nodig zijn om degenen die de klappen hebben gekregen op te vangen en het land klaar te maken voor een nieuwe ernstiger crisis. Met de juiste aanpak, vernieuwing dus vergroening en nivellering, kan ook na corona een wirtschaftswunder plaatsvinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *