Wit begint, hoezo?

Schaken is een prachtige sport, maar ook in die sport leven vooroordelen. Je hoort uit het publiek geen oerwoudgeluiden als een speler van kleur aan zet is zoals bij sommige andere sporten, maar zulke gedachten zijn er helaas niet vreemd.
De Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen liet een ander geluid horen: “Wit begint altijd in het schaken. Die regel had niets te maken met ras of politiek. Maar we kunnen hem breken als een boodschap voor iedereen die gelooft dat kleur voordeel moet opleveren in het schaken of het leven zelf.”

Carlsen vroeg Anish Giri, Nederlands schaker van Nepalees-Russisch komaf, om samen een campagne te voeren voor gelijkwaardigheid, “Move to Equality”. In Oslo speelden zij een schaakpartij waarbij Carlsen met zwart begon. Toch een beetje wit begint, maar niet op het bord. Een mooi initiatief uit het boreale land van Breivik. En mooi dat ook uit ons land een ander geluid komt in de persoon van Giri, nummer 4 op de wereldranglijst, dan het geluid van de in rating en moraal diep weggezakte Loek van Wely(FvD).

De Hongaarse psycholoog Polgàr wilde het denken over vrouwen als minderwaardige schepsels met feiten weerleggen. Hij trainde zijn drie dochters al vroeg in het schaken om aan te tonen dat meisjes net zo goed als jongens kunnen schaken. Dus geen poppen, maar schaakstukken. En hij kreeg het gelijk aan zijn kant. Alle drie werden (zeer) verdienstelijk schaker, Judit haalde zelfs de top 10. Daar kon Loek van Wely slechts van dromen.
De jonge Carlsen en de even jonge Giri zijn geen vrienden, maar zetten samen een van de de mooiste zetten op het (wereld-)bord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *