Woningbeleid van de VVD

De oorzaak van de huidige krapte op de huizenmarkt is niet de stagnerende woningbouw door een 5 jarige bezetting door onze oosterburen, ook niet door de sterk gegroeide vraag vanwege de toename van eenpersoonshuishoudens en evenmin door immigranten. De laatsten wordt door rechts Nederland met vals genoegen de schuld in de schoenen geschoven.
De ware schuldigen zijn de financiële en vastgoedmarkt met hun vrinden in het Kabinet. Het was de crisis die de deels geliberaliseerde woningmarkt in de problemen bracht. Maar was die woningmarkt door Paars ongemoeid gelaten, dan was er niets aan de hand geweest. Door met de grote jongens van de financiële wereld mee te gaan spelen kwamen verschillende woningcoöperaties in de problemen. Zij werden door Coöperaties die wat “ouderwetser” waren gebleven in eerste instantie gered door hun speciaal daarvoor opgerichte investeringsfonds WIF, maar dat fonds bleek niet crisisbestendig en moest zijn woningportefeuille deels verkopen. Hiermee gebeurde wat de bedoeling van CDA en VVD was, woningcoöperaties tot huisvesters voor de kansarme onderklasse maken. Dankzij de verhuurdersheffing van Stef Blok kunnen de coöperaties niet met nieuwbouw voldoen aan de groeiende vraag, een vraag die alleen al groeit door het verlies aan sociale huurwoningen door verkoop.

De internationale vastgoed sector is door Blok met beurzen in München en London gewezen op de aantrekkelijke woningmarkt in ons land. Verkoopargumenten: krapte en goedkoop over te nemen goed onderhouden woningen van woningcoöperaties op vaak aantrekkelijke locaties. Het resulteerde in de eerste helft van dit jaar in de verkoop van sociale huurwoningen ter waarde van bijna 1 miljard. Dat is 25% van het totaal tegen 18% over heel vorig jaar. Onze sociale woningvoorraad vliegt in grote aantallen naar eigenaren van over de grens. En die willen maar één ding, forse winsten. Drie jaar geleden zei de Britse beleggingsfirma Round Hill dat zij voor de lange termijn gingen, nu blijkt dat drie jaar voor hen lang is. Zij hebben de toen aangekochte 10.000 woningen vandaag in de verkoop gedaan. Een recordbedrag aan winst ligt op hen te wachten. En de woningcoöperaties zien hun verhuurdersheffing stijgen vanwege die booming markt. Met die stijging is stilletjes het gat van de afschaffing van de dividendbelasting gedicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>