Zeg nee tegen USA-verzoek

De wijze waarop Trump het presidentschap uitoefent is niet anders dan hoe hij in het maffiose vastgoedwereldje handelde. Het is daarom ook niet zo gek dat hij het in principe het best kan vinden met lieden die ook van onderwereldpraktijken hun gewoonte hebben gemaakt. Een Filipijnse president die zich als dictator gedraagt, compleet met doodseskaders, een regelrechte fascist die zijn aanhang aanspoort om voorheen beschermde woongebieden in het Amazonegebied van de autochtone bevolking plat te branden en demonstranten te vermoorden, zelfs het Noord-Koreaanse dictatortje met een Michael Jackson-syndroom valt bij hem in de smaak, kan hij lekker mee sparren.
En dan staat er nog een rij lieden vol bewondering naar hem te kijken, helaas voor hen zijn zij te onbelangrijk om een blik van hem te krijgen. Slikken voor de Baudets en Wildersen.

Maar ook onze Rutte hoeft niet op veel belangstelling te rekenen. Hooguit een tik op de vingers door de onnozelste ambassadeur die de VS hier ooit heeft gestald. Je kun het als een belediging opvatten. Maar Rutte loopt als een schoothondje achter de Amerikanen aan. Zoals zijn voorgangers altijd hebben gedaan, van Pietje de Jong tot Jan-Peter Balkenende. Wij hebben ons al decennia braaf aan de JSF verbonden. Niet slim om een krankzinnig duur en steeds duurder geworden vliegtuig te bestellen dat in ontwikkeling is en dat Amerikaans is en ook na koop zal blijven. Immers mocht Trump Rutte dwars willen zitten, dan kan hij met één druk op de knop alle duur betaalde JSF’s aan de grond houden, de startknop blijft namelijk in Amerika. Dan heb je je simpel overgeleverd, je autonomie uit handen gegeven.

Nu de relatie met de Amerikanen niet echt prettig verloopt, kijkt zelfs Dick Berlijn, oud-commandant van de strijdmachten, met gemengde gevoelens terug op de JSF-deal. Met een president als Trump had hij nooit rekening gehouden anders had hij wellicht voor een Europese SAAB Viggen of Mirage gekozen. Tja, een beetje de mogelijke scenario’s voor de toekomst bekijken behoorde niet tot de aankoopstrategie. Berlijn en de Kabinetten destijds lieten zich makkelijk fêteren en onder druk zetten om voor dit Amerikaanse onding te kiezen. De spijt is opmerkelijk, maar zoals altijd te laat.
Rutte moet nu niet braaf meegaan in een nieuw Amerikaans avontuur in het Midden-Oosten door fregatten te sturen naar de straat van Hormuz, wederom zonder VN-mandaat. Hij moet nee zeggen tegen het verzoek dat de ambassadeur als een sommatie bracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *