Zorgkosten zouden veel lager moeten zijn

Wij hadden zo’n 300 ziekenhuizen, maar sinds de paarse ingrepen is de zorg vermarkt en zijn ziekenhuizen gesloten of gefuseerd, zelfs failliet gegaan hebben we net mogen meemaken met het Slotervaart- en de IJsselmeerziekenhuizen. Er zijn nog 80 over.
Een concentratie van zieke mensen brengt grote risico’s mee voor infecties, boeren worden daarom geïsoleerd vanwege het gevaar op resistente bacteriën die in de bio-industrie veel voorkomen. De sluiting van ziekenhuizen is dus op zich niet erg verstandig. Mocht er nu in zo’n groot ziekenhuis een epidemie uitbreken, waar moeten dan al die patiënten heen? Dat wordt een ramp. Het is dus slechts een financiële reden dat er zoveel zijn gesloten. Opmerkelijk is dat het aantal bedden eveneens enorm is afgenomen. Patiënten gaan tegenwoordig na een operatie vaak na een dag alweer naar huis, maar ook dan is het aantal bedden nog flink gereduceerd.

Met minder ziekenhuizen, minder bedden en minder handen aan het bed zou de zorg flink goedkoper moeten zijn, het tegendeel is waar. Als het geld niet opgaat aan verpleegkundigen en gebouwen, dan moet het opgaan aan zaken als overhead, apparatuur en medicijnen. Directies gaan er inderdaad met inkomens van een half miljoen of meer vandoor, maar de lonen van verpleegkundigen zijn amper voor de inflatie gecorrigeerd. Apparatuur is zeker duur, maar de grote slag wordt gemaakt door de medicijnenfabrikanten. En dat geld verdwijnt over de grens naar met name Amerika. Daar zitten de patenthoudende multinationals. Voor kleine bedragen veelbelovende ideeën opkopen, marktrijp te maken en incasseren maar. Met een winstpercentage van 20% ben je in die wereld een loser. Pas bij 5000% komt er media-aandacht.
Het uitbuiten van monopolies op geneesmiddelen is een vorm van chantage die hard zou moeten worden aangepakt. Helaas is de wereld vergeven van de Frits Bolkesteins die met lobbywerk de politiek naar hun hand weten te zetten. Net zoals Shell dat doet, waar Frits dat lobbyvak heeft geleerd en de tig andere bedrijven en bedrijfstakken. Den Haag wordt kapot gelobbyd, de enigen die niet lobbyen zijn de kiezers, en die zijn niet voor niets zo ontevreden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *